Novellázgatás - Veres Attila: Éjféli iskolák - 3. rész

Sziasztok!

Veres Attila: Éjféli Iskolák antológiájának második csoportjából, az Éjszakai bőrből hozok két novelláról pár gondolatot.



Vérvörös gépezet

Nekem ez volt az egyik leghatásosabb novella a könyvben, ugyanis a benne leírtakat nagyon is el tudom képzelni, sőt, mit elképzelni, érezni a saját bőrömön.
A történet egy kisvárosban kezdődik, amiben elindul egy ismeretlen gépezet, és apránként kezdi befolyásolni az emberek életét. Észre se veszik, ahogy egyre inkább eltávolodnak a világ kezdeti állapotától, olyan lassan és apránként történnek a változások. Ha történik is valami új, ahhoz alkalmazkodnak, majd még valami és még valami, mígnem teljesen kifordul a realitás a sarkaiból, de csak akkor tűnne fel a lakosoknak, ha látnák honnan indultak, a kezdőpontot, de arra már senki se emlékszik.
Nagyon jól megragadott társadalmi leírás, amiben azt éreztem, hogy a mindennapi közömbösség, a változások irányának fel nem ismerése annyira meg tudja változtatni az életünk észrevétlenül, mint a városbeli emberekét, de nem látjuk mi sem, hogy mi változott, csak érezhetjük jobb esetben. A változás pedig itt van a nyakunkon, mégpedig ha nem is olyan, mint a novellában, nem kevésbé ijesztőbb és félelmetesebb.


A présházban

A legkülönösebb pornóforgatás, amiről valaha hallott bárki, illetve azok, akik nem a különleges ügyfélkör tagjai. Mi történik egy ilyen titkos forgatáson? Kik a megrendelők és kik készítik el, mitől speciális? Nem minden kérdésre kapunk választ, de ez csak fokozza azt az érzést, hogy valami nagyobbnak lett a részese a főszereplő, aki becsöppent ebbe a furcsa világba. Mert rajta kívül a stáb többi tagja szinte már megszokott unalommal teszi a dolgát, a közel sem hétköznapi forgatáson, aminek a csattanóját nem lövöm le, de érdemes elolvasni. Mert bár vannak a végkifejletre utaló dolgok, de a megvalósítása nagyon hatásos lett.

A fejezet három további novelláját a következő posztban mutatom be, addig is jó olvasást!
Morhen

Megjegyzések