Novellázgatás - a kezdetek

Sziasztok!

Visszatértem a nyári szünetemről és jövő hétfőtől kezdve hozom újra a szokásos Horror Hétfői és Sci-fi Szerda fordításokat.
Ha követtek molyon, akkor láthattátok, hogy az utóbbi időben több antológiát is olvastam, ami a következő hónap tervéhez fog kapcsolódni.
Molymacskával közösen elindítunk egy novellákat népszerűsítő hónapot, amikor is ezekről írjuk meg a véleményünket, ami abszolút nem szakmai, csak ötletek, gondolatok.
Az ő nyitó posztja itt található meg: http://macskakaparas.blogger.hu/2018/09/14/penteki-novellak



Miért pont a novellákról?

A hivatalos megfogalmazásban pedig így néz ki a novella jellemzése:
"A novella a szépirodalomhoz tartozó kisepikai műfaj, régies neve beszély. Cselekménye általában egy szálon fut, és egyetlen sorsfordulat köré épül. Legtöbbször kevés szereplő jelenik meg benne. Lezárására jellemző a csattanó, ám nem túl gyakori. A novella név az olasz nyelvben eredetileg olyan történetet jelentett, amely a mindennapi élet új helyzeteiből és eseményeiből veszi tárgyát; ez különböztette meg az epikától, amely a köztudatban élő mondai anyagból merített."
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Novella

Szerintem méltatlanul mellőzve vannak, annak ellenére, hogy olvasói szempontból rövidebb terjedelme miatt könnyebb olvasni.
Olvasóként nagyon tetszik benne, hogy munkábajárás közben el tudok olvasni egyet, mely teljes egészet alkot, ha jól írják meg. Leginkább úgy szeretem jellemezni a jól megírt darabokat, hogy olyanok, mint egy ostor. Hatásos indulása van, mint az ostor kidolgozott és díszitett nyele. A történet feszes, megvan a dramaturgiai és érzelmi íve, ahogy a meglendített ostoron is végigfut a hullám, majd a vége egy olyan csattanóval ér véget, ami hatással van rám még később is és elgondolkodtat.
Ezekért szeretnénk egy kis figyelmet fordítani a műfajra, mert olvasóként megvan az a hatalmunk, hogy a vásárlásra fordított pénzünkkel tudjuk hangoztatni, hogy mire van szüksége manapság az olvasóközönségnek. Ha több antológiát veszünk, akkor a fogyások alapján többet fognak készíteni, amivel mi is jól járunk és több író kaphat lehetőséget bemutatkozásra nyomtatott formában.

Miért érdemes novellát írni?

Írói szemszögből pedig más kihívást tud nyújtani, mint egy szokásos hosszúságú regény megírása, ugyanis itt kisebb terjedelemben kell kibontakoztatni egy teljes értékű cselekményt. Így egy hosszabb regényben lévő akciójelenetek megírásakor használni lehet a novellából szerzett tapasztalatot, hogy az akciójelenetek végig feszesek maradjanak és ne laposodjon el a történet.
Ezenfelül jó gyakorlás arra, hogy kell karakterek és környezet ábrázolni, mert itt nem áll rendelkezésre több oldal, amit csak ezek kifejtésére lehet használni, hanem csak és kizárólag a novella szempontjából lényeges információk szükségesek, hogy ne törjön meg a lendület.
Azt nem is említve, hogy személyes tapasztalatomból kiindulva így kisebb befektetés segítségével lehet új írókat megismerni, akiknek esetleg nem vennék meg a könyvét, de egy antológiában levő írásának megismerése után esetleg megtetszik a stílusa, nyelvezete, kreativitása és egy esetleges egyéni kötetet is megvehet. Saját példám Szilágyi Zoltán, kinek Öldöklő Rhegar novellái hozták meg a kedvem a Káoszszív trilógiájához.

Mit tegyek miután kész a novellám?


Szerencsére több lehetőség is van arra, ha meg szeretnéd mutatni a novelládat. Online, leginkább különböző csoportok vannak, ahol szívesen segítenek átnézni az írásod és ahhoz építő jellegű kritikát adjanak. Ilyen például a Világ Bétái egyesüljetek csoport is.
Ha pedig sikerült kijavítani az esetleges hibákat, akár pályázatokon is megmutathatod, hogy mit írtál.
Több lehetőséget is lehet találni az interneten, hogy párat említsek: The Black Aether vagy a Könyvmolyképző Aranymosás pályázata.

A következő hetekben pedig különféle antológiákból fogok bemutatni nektek novellákat, hátha sikerül meghoznom hozzá a kedveteket. Az első könyv pedig nem lesz más, mint Vancsó Éva által szerkesztett Ajtók és átjárók.

Addig is jó olvasást!
Morhen

Megjegyzések