Sci-fi Szerda #1



Poénként kezdődött (írta: nonviolent_blackbelt )


Amikor az első marsi küldetés a tervezési fázisban volt, valaki kitalált egy viccet. Akkoriban a NASA tele volt intelligens, elhivatott emberekkel, akik között voltak, akik szerették is a viccet.
Ezért, az első küldetés rakományában volt egy zsák krumpli a következő felirattal: „M. Watney, vésztartalék”, ami egy utalás egy kora 21. századi filmre, A marsi - Mentőexpedíció, amiben a krumplinak nagy szerepe volt az űrhajós túlélésében.

Jó poénnak gondolták, mert a Mars küldetésen dolgozó összes ember látta és mindegyikük életében nyomot hagyott a három legnagyobb film az űr felfedezésének korai szakaszából. Apolló 13, A marsi – Mentőexpedíció és a Sat-E-Light. (Ha szereted a történelmet, régi technológiát vagy a steam-punk-ot, megéri megnézni ezeket és bármelyik film tanulmányi oldalon megtalálhatóak.
Amíg mindenki viccesnek gondolta, hogy mindig küldjenek egy zsák krumplit a Marsra, senki se gondolta jó ötletnek, hogy vissza is küldjék azt (próbáltál már árajánlatot kérni a DHL-től egy marsi szállítmányra mostanság, még mindig rossz ötlet), szóval úgy tervezték, hogy megeszik a krumplikat. De mivel vésztartalékként voltak megjelölve, ezért az utolsó marsi vacsorára volt beidőzítve.
És miért is ne? Kalóriadús, hypoallergén és nem valószínű, hogy bárki emésztésének gondot okozzon, ami tökéletes utolsó vacsorára, ha túl elfoglalt leszel enni és nem tudsz majd foglalkozni egy gyomorrontás következményeivel.

Úgy tűnik a 21. század űrhajósai babonásak voltak, mert az első kilövéstől kezdve minden marsi járaton volt egy kis zsák krumpli, amit mindig az utolsó napon ettek meg. És amikor a Percival leszállt a Planitia kolónián, tippelj, hogy az utolsó étkezésen a kolonisták mit ettek a legénységgel, igen, krumplit.
Ahogy az idő haladt tovább, minden alkalommal, amikor a Marson búcsúztak egymástól az emberek, krumpliból készült ételt szolgáltak fel. (Más alkalmakkor is volt, mint ahogy vörösáfonya szószt sem csak Hálaadáskor esznek.) De a használata a szlengbe is bekerült, amikor valaki „krumpli vacsorát kap” azt jelenti, hogy kirúgták vagy más módon távozik és a céges leépítőket gyakran „krumpliágyú”-nak hívják. A Marsi Apprentice show-ban még le is védették a kifejezést, hogy „itt a krumplid”.

Ezért a kis zsák krumpli, amit küldtek a Független Mars Nyilatkozat mellé, nem azt jelentette, amit néhányan gondoltak, hogy „a Mars megmutassa, hogy képes megtermelni a szükséges élelmiszert”, se nem egy durva utalás, ahogy azt egy politikus-akit-nem-nevezek-nevén gondolta.
Ez a marsiak egyszerű módján annak a kifejezése, hogy „Szép volt, de ideje különválni. Viszlát és kösz a halakat.”

Megjegyzések