Törülközőnap

Boldog Törülközőnapot mindenkinek!

Nem, nem azért, mert szakad az eső vagy emlékeztető arra, hogy évente legalább egyszer mosd ki a törülköződ.
A mai napon Douglas Adams munkássága előtt tisztelgünk, a nap neve pedig az egyik leghíresebb művéből, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvből ered.



Ugyanis az útikalaúz szerint, az intergalaktikus stoppoláshoz elengedhetetlen kellék a törülköző, mégpedig több okból kifolyólag is. Douglas Adams a következőképpen jellemezte a fontosságát eme tárgynak:

"A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.
Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.
Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője!"


De hogyan, mikor és miért is kezdődött ez a nap?

Az ünnep gondolata egy nyílt forráskódú fórumról indult ki, ahol ez a poszt indítótta el a lavinát.

"Monday 14 May 2001 06:00am PDT

Douglas Adams hiányozni fog a rajongóinak világszerte. Hogy mindenki megemlékezhessen a zsenialitásáról, azt javaslom, hogy a két héttel halála utáni nap (2001. május 25.) legyen „Törülközőnap”. Minden Douglas Adams rajongót arra bátorítunk, hogy hozzon magával egy törülközőt ezen a napon.

Viszlát Douglas, és kösz a halakat!
– D Clyde Williamson, 2001-05-14"

De mindannyian tudjuk, hogy működik az internet, ezért nem lesz meglepő senkinek, ha azt mondom, hogy még több dátum is felmerült, amit kinevezhetnek Törülközőnapnak.
Természetesen felmerült az író születésének és halálának dátuma is, de ennél érdekesebb dátumokat is javasoltak. Ilyen például február 4.-e (4/2, angol dátumozással) és április 2.-a (4/2, amerikai dátumozással) és minden olyan dátum, ami valahogy kapcsolható a műhöz köthető legszimbolikusabb számhoz, a 42-höz.
Miért pont a 42? Mert az "A válasz az életre, a világmindenségre, meg mindenre". Csak ezért.


Ünneplés
Azóta már beregisztrálták a http://towelday.org/ -ot, ahol az ünnep szerelmesei oszthatják meg egymással, hogy tervezik ezt a napot eltölteni.

Magyarországon is vannak akik ünneplik, három bejegyzés is található az oldalon, kiegészítve azokkal, amik nincsenek fent, de mindenképp érdemes tudni róluk:

Debrecenben, a Debreceni Moly Klub 9. alkalommal ünnepli a Törülköző Napot. Ezúttal az Ady parkban gyűlnek össze és Vogon költészetet fognak felolvasni. Jelentkezni és további részleteket a Facebook oldalon.

Kecskeméten a Törülközőnapot másodjára ünneplik. 16:42-kor lesz a találkozó a Fő téren, törülközős szépségversennyel és a végső válasszal mindenre, ami a "42". Hozd a törülköződ és a barátaid. További részletek Facebookon.


Szegeden a LVL Up Esport Bár délután 2 órától éjfélig mindenkinek 10% kedvezményt ad a sörökből és limonádékből, akik törülközővel érkeznek. Részletek Facebookon.


Illetve Szegeden még a Borfesztiválon is lesznek kik összekötik a borok élményét és a fesztiválhangulatot a mai nap ünnepével. A csoport minden tagja törülközővel fog közlekedni, így nem lesz nehéz őket felismerni.

Pécsen, a Csorba Győző Könyvtárban rendezik a mai naphoz kapcsolódó programokat, többek közt lesz törülköző szépségverseny, vogon költészet, felolvasás a könyvből és ezen kívül még több minden is. További részletek Facebookon.

Ezeken felül még amit ajánlok minden stopposnak, Budapesten a Barcraft bárokban exkluzív koktélt kaphatnak, akik a mai napon törülközővel érkeznek, mégpedig a híres-hírhedt Pángalaktikus Gégepukkasztót. Hatása olyan, mint amikor szétverik az ember agyát egy lédús citromszelettel, melyet vaskos aranytéglára erősítettek.” Részletek Facebookon.

Törülközőre fel!
Morhen 

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%BClk%C3%B6z%C5%91nap
http://towelday.org/
https://northernnatalcourier.co.za/wp-content/uploads/sites/63/2017/05/TowelDay-Celebrate_800.jpg

Megjegyzések