Élménybeszámoló - [Face to Face: A Valhallába - és vissza: csataleírások és valóság]

Sziasztok!

Múlt hét csütörtökön kicsit késve ugyan, de sikerült odaérnem a soron következő Face to Face találkozóra, mely eseménysorozat Holdárnyék (ezt az oldalt érdemes bekövetni, ha szeretnétek értesülni hasonló alkalmakról) aka A. M. Aranth aka Holló-Vaskó Péter rendezésében szokott létrejönni. A mostani alkalommal Solymár Andrással kiegészülve vezettek be a valósághű harcok világába.


No de lássuk is, hogy miről volt szó. A facebook eseményen így nézett ki a leírás:

"Aki már valaha is belefogott fantasy történet leírásába, az - jó eséllyel - előbb-utóbb belefutott abba, hogy csatáról, harcról, vívásról kellett írnia. De mégis, hogyan fogd meg? Milyen egy csata?
A "Ne csak írd, csináld!" mottót követte Solymár András és Holló-Vaskó Péter (A. M. Aranth), és (nem is egyszer) elmentek csatázni.

Mit él meg az ember karddal a kézben a pajzsfalban? Valóban olyan, mint ahogy a fantasy szerzők leírják?

A Face to Face rapid eseményén kiderül!

Az eseményre a belépés díjtalan, torok nem marad szárazon, előre a Valhallába! (És vissza!)

Ha a technika is segít, videók bemutatásával és kommentálásával is szemléltetjük, milyen is - a valóságban - egy csata.

A helyszínt köszönjük a Barcraft Corvinnak!"


Késve érkeztem, de szerencsére nem volt nehéz felvenni az előadás fonalát, egy sör kíséretében. A Barcraft Corvin emeletén az egyik képernyőn mutattak be harci játékos felvételeket, amiket kommentárral egészítettek ki. Hoztak magukkal felszerelést is, amivel a helyszínen is demonstrálták azokat a mozdulatokat, amiket általában el szoktak rontani a harci jeleneteknél.
Ilyen például, hogy szemfedős ember közelharcban nagyobb hátrányban van, mint ahogy azt szeretik megírni, hisz nincs térlátása.
Vagy annak fontossága, hogy milyen messzire ér el valakinek a fegyvere, és hogy mindig vittek magukkal valami pajzsszerűséget csatába, ha mást nem, leakasztották a disznóól ajtaját. Illetve a testpáncél hiányában, mert az egyszeri közkatonának olyan nem igazán volt, hogyan oldották meg a védelem kérdését.

Ha valaki hasonló sztorin töri a fejét, mindenképpen ajánlom neki a Könyvheti programot, amiről részletesebben ezen a linken lehet tájékozódni. A képeken kívül az egészről készült felvétel, ami a bejegyzés végén található.

Összességében egy olyan újfajta szemszögben mutatta meg a harcokat, ahol nincs meg az a fajta misztifikáció, amit egyes írók szeretnek használni hasonló fejlettségű környezetben.

Jó olvasást és vívást mindenkinek!
Morhen

Megjegyzések