A névtelen város



A névtelen város


https://images.gr-assets.com/books/1456064467l/28228661.jpg 
Forrás: https://images.gr-assets.com/books/1456064467l/28228661.jpg


Az első novella, ami terítékre kerül, nem más, mint a poszt címében szereplő: The nameless city (A névtelen város). A történetbe a főszereplő kutató keresésének végénél csatlakozunk be, mikor rátalál az ősi település romjaira. A novella ezt a pár napot mutatja be az olvasó számára és elárulhatok annyit, hogy nem éppen egy szokásos unalmas ásatás leírása lesz.


Hangulat:

A táj és a romok leírása nagyon vizuálisan van megoldva, rengeteg hátborzongató hasonlattal. Könnyen a kutató helyébe tudtam képzelni magam, ahogy felfedezi a rejtélyes várost. Finoman adagolja a feszültséget, ahogy a különleges események haladnak előre és egyre jobban fokozódik a nyugtalanság érzete is. A történet előrehaladtával kis klausztrofóbia érzés is kerülgetni kezdett.

A történeti leírás spoilereket tartalmaz!


Történet:

A történet a hangsúlyt arra helyezi szerintem, hogy megteremtsen egy várakozással teli atmoszférát, amit sikerül is elérnie. Az arab sivatagban van egy ősi város, mely régi mesék szerint még amikor épült, tengerpart volt. Azóta elhagyatott lett, de a szóbeszéd szerint a régi lakói még mindig ott vannak a falak közt. Ennek akar utánajárni a kutató és felfedni a várost övező rejtélyeket. A földalatti szűk járatokban a régi idők történéseit megörökítő falfestmények és különleges szarkofágok utalnak a várost korábban benépesítők milétére. Ezeket az ábrázolásokat szimbolikusnak veszi a kutató, melyek furcsa gyíkszerű lényeket jelenítenek meg. Sokáig barangol a sötétben, míg útja során eljut egy szakadékhoz, ahol saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy a falon megörökített alakok, nem csak a sötét képzelet szülötte.


Kapcsolódás:

H. P. Lovecraft történetei ugyanabban a világban játszódnak, mely a valódira épül, de több helyen is eltér tőle. Különféle személyek és események szerepelnek bennük, melyeket több történeteiben is megemlít vagy utal rájuk. A névtelen város-sal sincs másképp, ugyanis itt olvasható először a gyűjteményben az Őrült Arab, Abdul Alhazred neve, kitől egy verset idéz. Későbbi történeteiben fog fény derülni arra, hogy ő nem más, mint a hírhedt Necronomicon írója.


Összegzés:

Nagyon hangulatos olvasmány volt, tudom ajánlani mindenkinek, akik szeretik a feszültségre építő, pszichére ható horrorokat.

További jó olvasást!
Morhen

Megjegyzések